Nobels stamtavla

Fredriksbergs Nobel har en fin stamtavla. Jag sökte i sommras lite på alla namn på stamtavlan och hittade lite info. Men ritade upp den nu och det är bilden här nedanför. Sen finns det ännu längre tillbaka men det blev för mycket att göra tycker jag.




Fredriksbergs Hannah RNF 1664:

Tyvär hittar jag ingen info om henne. Men en bild.



Dennie RNF 37-S:

Född: 1970
Mankhöjd: 142 cm
Färg: fux, bls, vtul, 4 vtff
Uppfödare: född i Holland

Exteriört utlåtande: "God typ, väl bibehållen, ngt grovt ansatt hals annars bra sida, välbenad marktrång fram, kort och stel i skritten, taktmässig trav. "

Dennie är den ponnyhingst oavsett ras som har lämnat flest antal poängtagande tävlingsavkommor beräknat på antal födda föl enligt SvRF officiella statistik t o m 2007.
Dennie tävlades inte själv, men han var en mycket trevlig ponny under ryttare. De avkommor folk har träffat, ridit eller haft efter Dennie har varit kvicka, orädda ponnyer med en härlig framåtanda och kapacitet, framförallt i hoppning.

1970 nedkom Broomy Perfection med sitt första föl, ett fuxfärgat hingstföl efter Hollands nya stjärnskott i avelsboxen, (Furzey Lodge) Golden Wonder. Hingstfölet fick namnet Dennie och exporterades 1973 till Sverige, där han godkändes för avel samma år och stambokfördes med RNF 37. Debatten om Golden Wonders härstamning har varit lång och infekterad, och är en historia i sig.

Dennie fick under denna debatt mycket kritik för sitt ädla huvud, sina vita tecken och till och med för sin blanka  och korthåriga päls, samt svansansättning som allt skylldes på arv från Golden Wonder, som misstänktes ha fullblodsinslag. Golden Wonders härstamning har aldrig kunnat styrkas, det är däremot bevisat via blodtypning är att Golden Wonder i Holland inte var identisk med den från England exporterade Furzey Lodge Golden Wonder. 

Dennie dog 1995.


Dennie som föl





Golden Wonder He.Imp.61




Broomy Perfection NFM 5623/Imp.1364:

Hon var mor till 22 föl och det är i sig unikt. Att sex av dessa föl blir licensierade avelshingstar i fyra olika länder visar på en enorm förärvning, och lägger man därtill att hon är mormor och farmor till ytterligare ett stort antal avelshingstar i europeisk ponnyavel känns det inte fel att utse Broomy Perfection Imp 1364/NFM 5623 till ett av Europas bästa New forest ston.  

1965 föddes ett stort antal stoföl hos R.T Andrews på Broomy-stuteriet i Ringwood, mitt i New forest i sydvästra England. Kanske var det en slump, eller så visade sig det unga stoet Broomy Doras fuxfärgade stoföl vara något extra redan som liten, eftersom hon fick namnet Broomy Perfection.

Som ung exporterades Broomy Perfection till Holland, och fick där en ny ägare. Där stannade hon hela livet.

Sen har hon en lååång historia om ni vill läsa den → http://www.dimmansstuteri.com/horses.asp?do=visa&id=137



Xandino RNF 89:



Smedhults Cavat RNF 44:



Fredriksbergs Joan RNF 1099:

Joan, eller Johanna som hon egentligen hette (hon fick inte registreras in under namnet Johanna då namnet inklusive stuteriprefix blev för långt med då gällande registreringrregler, utan Johanna kortades ner till Joan - men bara på pappret) föddes 1979 hos Börje Pettersson på Fredriksbergs New Forest-stuteri utanför Ljungsbro i Östergötland och kom att stanna där hela sitt liv. Hon fölade första gången som 4-åring 1983 och nedkom därefter med ett föl om året fram till 1994 då hon hastigt gick bort och lämnade sitt sista föl, Fredriksbergs Noak, bara ett par veckor gammal.





Det är det jag har hittat när jag kollade runt. Hoppade över dom sista namnen dock på stamtavlan för jag orkade inte mer.
Alla bilder och information är tagna från sidor på nätet. Det var inte lätt men hoppas ni är nöjda ;)

Vi kan i alla fall dra slutsatsen att han har fin stamtavla.


Kommentarer
Postat av: jossan

tack för ett roligt och intresant inlägg!

2011-04-27 @ 20:40:27
Postat av: linda

Jättefin stamtavla ju! :D



Sv; kul att några uppskattar de :)

2011-04-27 @ 22:01:13
URL: http://lindalidstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0